vrijdag 14 januari 2011

De lekkerste taart ooit gemaakt ...

Januari is bij ons feestmaand. Ik ben op 6 januari jarig, dan Patrick op de 13e en Quinty volgt nog op 18 januari.

Gister maakte ik voor de verjaardag van Patrick een Amandelspijstaartje. Een recept wat ik al sinds mijn studententijd in bezit heb maar zeker 15 jaar niet meer gemaakt heb. Waarom eigenlijk niet want de taart is zo ongelooflijk lekker. Nou ja, als je van amandelspijs houdt dan. Romek is daar geen liefhebber van dus voor hem een mooi geglazuurd cakeje met gekleurde chocolaatjes van de Hema.
Wat heb je hiervoor nodig:
- 125 gram bloem
- 75 gram boter
- 40 gram suiker
- mespuntje zout
- 1/2 ei (maar ik gebruik gewoon 1 klein ei)
- vlaaivorm van 22 cm doorsnee (een gewone appeltaartvorm kan natuurlijk ook, ik heb mezelf gister een vlaaivorm kado gedaan omdat ik van plan ben deze taart vaker te gaan maken).

Alles bij elkaar doen en een bal kneden. Deze in de koelkast laten opstijven. Eigenlijk een uur maar daar heb ik geen geduld voor dus haal ik de bol na 10 minuten er alweer uit.

Deeg uitrollen tot een lap en hiermee de vorm bekleden. Er moet een klein opstaand randje komen. Prik wat gaatjes in het deeg en dan ongeveer 10 minuten in de oven op 200 graden.

Voor de vulling heb je nodig:
- 75 gram boter
- 250 gram amandelspijs
- 1 1/2 eetlepel honing
- 1 eetlepel creme fraiche
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 20 gram amandelschaafsel
- eventueel een eetlepel Drambuie of Apricot Brandy. Ik heb er Licor 43 in gedaan, dat had ik in huis.

In een pannetje op laag vuur de boter laten smelten. De amandelspijs erin brokkelen en ook laten smelten. Honing, creme fraiche en eventueel de likeur erbij. Alles goed door elkaar roeren tot er een dikke saus ontstaat.

Als de taartbodem uit de oven komt deze insmeren met abrikozenjam. De saus erover verdelen en het amandelschaafsel eroverheen strooien. Dan nog ongeveer 10 minuten in de oven op 200 graden tot de saus gaat pruttelen.
De taart uit de oven halen en af laten koelen. Ik vind 'm het lekkerste als hij nog een heel klein beetje warm is.

Eet smakelijk!!

3 opmerkingen:

  1. o help dat klinkt superlekker! Ik ga dit recept bewaren!! (moet me beheersen om m niet gelijk vandaag te maken LOL)
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd allemaal!!!!
    Ik ben niet zo'n spijs liefhebber, maar manlief wel. Ik denk dat ik dit maar eens voor zijn verjaardag ga maken! Fijn weekend.
    groetjes Cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, ik heb m gemaakt. Hij is inderdaad SUPER! Die blijft erin hier ;-) bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor het achterlaten van een reactie :-).
Groetjes, Josette