woensdag 3 juli 2013

ABC 149, broek en tuniek

Zoals ik hier al schreef mocht ik deze maand het patroon Abacadabra 149 maken en evalueren. Eindelijk is het af, het is nog wel een heel project geworden hoor.Gelukkig waren er al enkele leden die dit patroon eerder gemaakt hadden want van de maten in het patroon klopt niet zo heel veel. In de tailleband heb ik een stuk van 17 cm toegevoegd, terwijl ik voor Jajeri (met een lengte van 145 cm) toch maat 152 heb gemaakt. En bij de tuniek heb ik juist 12 cm weggehaald en is het bovenlijfje veel te groot.


De broek is wel een toppertje geworden. Jajeri draagt heel erg graag dit soort wijd zittende, niet knellende broeken. In plaats van nestels en een stuk elastiek in de tailleband heb ik er wat glimmertjes op gezet. Ik had geen nestels in huis en had al zo lang zitten 'klooien' met de zakken dat ik hem af wilde hebben.

En toen kwam de tuniek. Meteen samen met de broek geknipt en snel het rok gedeelte in elkaar gezet. Wow, dat zag er groot uit. Van de andere deelneemsters hoorde ik ook al dat er heel veel overwijdte in zat terwijl op de foto op het patroon te zien is dat het allemaal niet zo heel erg ruim hoeft te vallen.
Op die zelfde foto is ook te zien dat de overgang van bovenlijf naar rokgedeelte eigenlijk hoger zou moeten zitten. Waarschijnlijk is er dus een kleinere maat voor dit model gemaakt dan ze normaal gesproken draagt.


Daarom meteen van alle panden van de zijkanten een centimeter afgehaald (12 cm in totaal). Van het bovenstuk kon dat helaas niet meer en dat is nu ook echt te groot. Ondanks het enorme rimpelen en de extra rekkende band die ik er later nog op heb gezet. De onderkant had ik al zonder extra zoom getekend, die valt dus nu prima op lengte. Als jurk dan.

Op zich is zo'n tuniek een kledingstuk dat Jajeri heel goed staat maar dit vind ik een hobbezak. De onderkant gaat nog wel maar de bovenkant is echt duidelijk 2 maten te groot.De tuniek past echt niet bij de broek qua model dus die gaat ze nu met een legging dragen. Op de foto's te zien voelt ze zich er helemaal happy in en dat is een goed teken. Beide kledingstukken gaan dus echt wel gedragen worden.

Als ik nog een keer moed kan verzamelen (en mijn eindeloze to-do lijst af heb) ga ik de tuniek nog wel een keer maken. Maar dan 2 maten kleiner zodat het bovenstuk iets meer aansluit.

Al met al vond ik dit een enorm leuk project. Doordat er geëvalueerd moest worden heb ik heel secuur Jajeri opgemeten en de naaibeschrijving gevolgd. Toch weer een andere manier van naaien.

1 opmerking:

Dank je wel voor het achterlaten van een reactie :-).
Groetjes, Josette