dinsdag 7 januari 2014

iedere dag een lapje en na een jaar een hele deken

365 dagen quilt

Weer zo'n leuk project waar ik graag aan mee ga doen. Heel simpel, iedere dag knip je een klein vierkant lapje stof van een bepaald formaat en dat maak je aan het de lapjes van de vorige dag vast. Dan heb je na een jaar een hele deken.

Het idee komt van de blog van Konigskind en voor mijn eigen duidelijkheid zet ik hier de regels even neer. Ik begin er nu ook nog niet aan, eerst de verjaardagen binnen ons gezin afwachten en dan start ik op 20 januari. De eerste dagen van januari haal ik dan wel weer in lijkt me.Er zijn verschillende mogelijkheden voor de maten van de lapjes stof. Maak een sjabloon zodat alle lapjes gelijk worden.

Voor een deken van 1.90 m bij 1.90 meter neem je lapjes van 11.5 cm bij 11.5 cm.
Voor een deken van 1.60 m bij 1.60 meter neem je lapjes van 10 cm bij 10 cm.
Voor een deken van 1.10 m bij 1.10 meter neem je lapjes van 7 cm bij 7 cm.Ik vind de middelste maat het meest geschikt voor mij.
Het kleed wordt vierkant en bestaat uit 19 x 19 lapjes.

De 'regels' aan de hand van de lijst van Koningskind:
1. Ik neem een lapje van de stof die op dat moment op mijn werktafel ligt. Uiteraard let ik hierbij wel op het thema / kleurgebruik etc. van de deken. Soms zal ik dit lapje versieren en andere keren niet.

2. Ik gebruik alleen katoen, geen tricot.

3. Er mag vooruit gewerkt worden, of dagen ingehaald worden. In vakanties is het misschien leuk om een lapje uit die omgeving mee te nemen en te verwerken.

4. Iedere 19 dagen is er een rij klaar. Dan wordt de rij aan de vorige rij(en) genaaid.

5. In oktober wordt de achterkant geknipt en evt. in elkaar gezet.

6. In november wordt de binding gemaakt maar eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat dat is en kan ik dat niet goed uit het Duits vertalen. Dat wordt dus nog een verrassing.

7. Er zijn 361 lapjes stof nodig dus op 27 december kan begonnen worden om de deken helemaal af te werken zodat hij op 31 december klaar is.

8 opmerkingen:

 1. Ook weer zo'n leuk idee!! En de stofjes die jij daar hebt liggen, die zijn echt super mooi!!! Ik ga eens denken of ik hier soms ook aan mee ga doen. De deken haken vind ik ook erg leuk, maar dat wordt denk ik lastiger vol te houden dan dit....

  Groetjes Corinda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee, heb dezelfde stofjes hier liggen maar heb beloofd er eerst een blouse voor Femke van te maken.
  Veel plezier bij het maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. SUPER!!! Dankeschön! Holland ist mein Lieblingsurlaubsland, wir kommen dieses Jahr wieder, yeah!!
  Liebe Grüße
  Uli

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, ich kann zwar nicht lesen, was Du schreibst, aber Deine Stoffwahl find ich prima!

  Liebe Grüße nach Holland :-)
  Christiane

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He Josette, het binding is het samenbrengen van de voor- en achterkant.
  http://pechundschwefel-naehliebe.blogspot.de/2013/01/tutorial-patchworkdecke-teil-4-das.html
  Groetjes Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Julia. Ik dacht dat ze bedoelden dat er een tussenlaag toegevoegd moest worden maar dat is dus niet zo. Google translate kenden het niet :-).

   Verwijderen
 6. Ik ben zo benieuwd hoe het met je 365 dagen quilt is? Door jou ben ik hier ook mee begonnen, maar ik hoopte dat je er nog eens over zou schrijven of iets laten zien.
  Ik heb alleen niet elke dag 1 lapje gedaan om dat ik mijn machine niet kan laten staan en elke dag voor 1 lapje tevoorschijn halen mij te veel moeite is. Maar inmiddels heb ik alle lapjes geknipt en wil ik gaan naaien. Hoopte dus dat jij ondertussen daar ook al iets meer over geschreven zou hebben:-)
  groetjes Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joyce, wat leuk jouw reactie na zo'n tijd. Ik zal nog eens een update plaatsen maar heel veel heb ik met dit project niet gedaan. Toen ik begon met lapjes knippen merkte ik meteen dat ik wil dat de lapjes bij elkaar passen en dan werkt het natuurlijk niet. Nu heb ik een heleboel lapjes geknipt en zoek nog tijd en zin om die aan elkaar te zetten. Er zijn steeds zoveel andere dingen die eerst 'moeten'. Fijn dat jij me even motiveert om dit weer op te pakken.
   Groetjes, Josette

   Verwijderen

Dank je wel voor het achterlaten van een reactie :-).
Groetjes, Josette